1,5kg mięsa z udźca indyka
30dag małych pieczarek
zielona papryka
szklanka kwaśnej śmietany
suszone pomidory w oleju (kilka)
2 szklanki bulionu wołowego
duża cebula
2 łyżki musztardy
2 łodygi selera naciowego
łyżka mąki
liść laurowy
sól, pieprz
olej do smażenia
Na oleju podsmażyć pokrojone w spore kawałki mięso i cebulę. Można użyć oleju którym były zalane suszone pomidory w słoiku/puszce.
Po podsmażeniu przełożyć do rondla o grubym dnie (olej ze smażenia zachować), zalać bulionem, zagotować.
Dodać pieprz, sól, liść laurowy, musztardę, pokrojone suszone pomidory i dusić na małym ogniu przez 3-4 godziny.
Oczyszczone pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki. Podsmażyć na tym samym oleju na którym smażyło się mięso.
Paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić w paski a łodygi selera w plasterki. Dorzucić warzywa do mięsa i dusić dalsze 30 minut.
Na koniec wymieszać ze śmietaną, mocno podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl