Bakłażanowa z czosnkiem

Składniki potrawy

2 obrane bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona cukinia
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 łyżeczka pokrojonego tymianku lub macierzanki
2 łyżeczki soku z cytryny
3,5 szklanki warzywnego rosołu
sól i pieprz

Przyrządzanie

Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Ułożyć je w brytfannie, polać oliwą i piec w piekarniku na złocity kolor. Następnie obrać parę ząbków czsnku, posiekać, wymieszać z jedną łyżką oliwy z oliwek i wylać na dobrze rozgrzaną patelnię. Po chwili dodać trochęwody, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut.

Osobno, na dużej patelni, rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, drobno pokrojoną cukinię, pomidory i tymianek. Smażyć przez kilka minut.

Gdy warzywa zmiękną przezłożyć wszystko do jednego, dużego garnka, wlewać rosołek i sok z cytryny.

Do zupy dodać przyprawy i jeszcze gotować na małym ogniu przez 20 minut. Podawać ze świeżą zieleniną.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl