MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Placek gruszkowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól

Syrop:
150 g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon

Inne:
1 kg gruszek
cukier puder do posypania placka

potrawa z owoców » zobacz przepis

Sos chrzanowy z borówkami

Forma potrawy: Sosy

5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól

potrawa z owoców » zobacz przepis

Kanapki z Kornwalii

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej
sól
cukier
pieprz

potrawa z owoców » zobacz przepis

Gruszki z imbirem

Forma potrawy: Przetwory

2 kg gruszek twardych i mało dojrzałych
goździki
5 dag korzenia imbiru świeżego
kawałek laski cynamonu (ok. 10 cm)
750-800 ml ( 3 szklanki) octu winnego białego
750-800 ml wody
50 dag cukru
skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paski
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej

potrawa z owoców » zobacz przepis

Tymiankowy koktajl

Forma potrawy: Napoje, Koktajle bezalkoholowe

1 pęczek świeżego tymianku
3/4 litra soku z jasnych winogron
sok z dwóch cytryn
1/4 litra niegazowanej wody mineralnej

potrawa z owoców » zobacz przepis

Ciasto z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta

200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
skórka starta z cytryny
tłuszcz do smarowania blachy
750 g brzoskwiń
sok z 1 cytryny
125 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
125 ml bitej śmietany

potrawa z owoców » zobacz przepis

Kolorowy placek śliwkowy

Forma potrawy: Ciasta

1,5 kg śliwek węgierek
75 dag śliwek mirabelek
25 dag masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól

potrawa z owoców » zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów

potrawa z owoców » zobacz przepis