Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
100g zmielonych migdałów
50g posiekanych niesolonych orzeszków pistacjowych
2 łyżki wody różanej
1/2 litra lodów waniliowych
Migdały, orzeszki pistacjowe i wodę różaną dokładnie wymieszać.
Do makutry włożyć lody waniliowe, dodać mieszankę orzechową i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Przygotowaną mieszaninę przełożyć do odpowiedniego pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 20 minut.
Lody pokroić w plastry i szybko podawać.
Forma potrawy: Desery
6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10 dag cukru
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania
Forma potrawy: Dania na grilla
bakalie 15-20 dkg
lody 1 średnie opakowanie
brzoskwinie 5 szt
cukier do smaku