Forma potrawy: Zupy
15 dag pieczarek
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
400 ml rosołu
3 łyżki śmietany
kminek, sól, pieprz biały
natka pietruszki
Do dekoracji:
szczypiorek
Forma potrawy: Dania główne
1 szklanka kaszy kuskus
2 piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka białego pieprzu
1/4 łyżeczki curry
1 łyżka słodkiej papryki
olej do smażenia
2 łyżki masła
posiekana natka pietruszki
Forma potrawy: Zupy
1 duża cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
450g mrożonego groszku
600ml bulionu z drobiu
225g parówek
sól
świeżo zmielony pieprz
Do podania:
grzanki
Forma potrawy: Dania na grilla
chleb 1 niekrojony
Farsz:
masło 1/2 kostki
natka pietruszki 1/2 pęczka
zioła prowansalskie 2 lub 3 łyżeczki
ser żółty 250 g
serek topiony 1 szt
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
kawałek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów
1-2 pomidory
10 dag żółtego sera mozzarella
10 g masła
4 łyżki siekanej natki
ząbek czosnku (lub więcej)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Marynata:
sok z jednej cytryny
kilka ząbków czosnku
Forma potrawy: Dania główne
50 dag polędwicy wołowej
sól, pieprz
sok z cytryny
5 dag smalcu
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu
Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów
Forma potrawy: Dania główne
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 żółtka
8 dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
5 dag suszonych grzybków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy
Forma potrawy: Ciasta
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu