Forma potrawy: Desery
1 litr piwa jasnego
5 dag pierników
10 dag rodzynek
10 dag migdałów
2 dag masła
cukier
Forma potrawy: Dania główne
70 dag kurczaka
sól
łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu
zielenina
szklanka śmietany
Do podania:
ryż lub makaron
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
80 dag marchwi
100 ml śmietany
1-2 żółtka
tłuszcz
1-5 dag mąki
zielenina
sól
Forma potrawy: Sosy
350 ml wywaru z kości lub mięsa
50 ml śmietany
20 dag ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
20 dag ryżu
400 ml mleka
4 dag masła
wanilia
sól
10 dag rodzynków
3-4 żółtka
5 dag masła do żółtek
6-8 dag cukru pudru
20 ml likieru Maraschino
Forma potrawy: Desery
1 dynia (ok. 1,5 kg)
70 g ryżu
2 łyżki masła
200 g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40 g rodzynek
70 g śliwek suszonych
30 g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól
Forma potrawy: Desery
500 g dyni
20 g masła lub margaryny
50 g bułki tartej
60–80 g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10 g margaryny i 20 g bułki tartej do formy
Lasagne z dorszem w sosie dyniowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
8 płatów lasagne
500 g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Na sos dyniowy:
400 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15 g masła
150 ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
20 g masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz