MENU
ZWIŃ MENU
Składnik masło został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Dynia zapiekana z jajami

Forma potrawy: Zapiekane

800 g dyni
2 cebule
3 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
50 g ostrego sera
sól, pieprz, koperek

potrawa z masła » zobacz przepis

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

500 g miąższu dyni
250 ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25 g masła
cytrynowy pieprz
60 g nasion słonecznika
150 g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól

potrawa z masła » zobacz przepis

Makaron z cielęciną

Forma potrawy: Dania główne

2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4 kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia

potrawa z masła » zobacz przepis

Rydze po katalońsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

potrawa z masła » zobacz przepis

Zrazy wołowe po hultajsku

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
10 dag parówek cienkich
4 dag chrzanu
10 dag sera żółtego
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny

Do podania:
ryż

potrawa z masła » zobacz przepis

Wołowina hu-hu

Forma potrawy: Dania główne

60 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
15 dag cebuli
2 grzyby suszone
sól, pieprz
ziele angielskie
curry
musztarda
papryka mielona
czosnek
sherry do smaku

Do podania:
ziemniaki
sałata

potrawa z masła » zobacz przepis

Pieczarki w cieście piwnym

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

30 dag pieczarek
1/7 l piwa
2 jajka
24 dag mąki
2 dag oleju
10 dag tłuszczu
sól

potrawa z masła » zobacz przepis

Mus z grzybów

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

30 g suszonych borowików
300 g pieczarek
100 ml śmietanki kremowej
300 ml wywaru mięsnego
15 g żelatyny
80 ml madery (rodzaj wina)
1 duża cebula
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz

Do przybrania:
100 g kurek lub smardzów

potrawa z masła » zobacz przepis