MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z masłem

Składnik masło został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

 
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
 

Dania rybne z masła » zobacz przepis

Tartaletki z łososiem

Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy

Nadzienie:
200 g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100 ml mleka
125 g gęstej śmietany
150 g szpinaku
1 łyżka masła
35 ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu

Dania rybne z masła » zobacz przepis

Dorsz zapiekany z boczkiem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z dorsza, każdy o wadze 200 g.
cebula
50 g. pieczarek
pęczek natki
2 łyżki masła
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty suszonego tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
listek laurowy
1/2 litra mleka
4 cienkie plastry boczku
3 łyżki bułki tartej

Dania rybne z masła » zobacz przepis

Pstrąg w migdałach

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 sprawione pstrągi
1 kg ziemniaków
15 dag płatków migdałów
2 jajka
cytryna
pęczek natki
po 5 łyżek mąki i masła
3 łyżki oleju
sól
koperek i cytryna do dekoracji

Dania rybne z masła » zobacz przepis

Łosoś wędzony smażony z jajem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

400 g wędzonego łososia
4 jaja
4 łyżki masła
szczypta pieprzu

Do przybrania:
1 zielony ogórek pokrojony w plasterki
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Dania rybne z masła » zobacz przepis

Pomidory pieczone z anchois

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Kolacje, Śniadania

8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10 dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki

Dania rybne z masła » zobacz przepis

Pstrąg z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor

Dania rybne z masła » zobacz przepis

Tarta z krabami

Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne

Ciasto:
150 g mąki
75 g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy

Nadzienie:
220 g mięsa z krabów
3 jaja
150 ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania

Dania rybne z masła » zobacz przepis