Zobacz wszystkie przepisy z masłem
Bagietka z grilla z masełkiem ziołowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
przyprawa vegeta lub inna 1 łyżka
bagietka 1 sztuka
masło 200 g
czosnek 2 ząbki
Steki z grilla z masłem ziołowym
Forma potrawy: Dania na grilla
4 steki z polędwicy wolowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka oleju
1 pomidor
4 małe liście sałaty
2 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cytryny
2 dag masła ziołowego
Szaszłyk barani z małymi cukiniami
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
350 g baraniny
2 małe cukinie
100 g słoniny
50 ml oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Ryż:
250 g ryżu
1 łyżka masła
500 ml rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
sól
Szaszłyczki z wątróbek drobiowych
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
0,5 kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50 g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50 g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
Do podania:
ryż,
sos sa-teh
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
900g oczyszczonego pstrąga
75g masła
trochę soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g migdałów pokrojonych w płatki
Sałatka:
2 pęczki przeciętej rzeżuchy
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/4 ogórka, pokrojonego w plastry
2 łyżki sosu vinaigrette
Do przybrania:
plasterki cytryny
gałązki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
8 małych filetów z płastugi (flądry)
50g masła
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g pokrojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku rozgniecione
2 cytryny pokrojone w plastry
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia
Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90 g masła
2 ząbki czosnku
50 ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego