Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg kabaczków lub cukinii
150 g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350 g grzybów lub 300 g mięsa wieprzowego
80 g cebuli
60 g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20 g mąki
150 g śmietany
zielenina
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
50g masła lub 1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula w plasterkach
175g czerwonej papryki puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
450g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 jajka, roztrzepane
2 łyżki mleka
Do przybrania:
drobno posiekana zielona pietruszka
Placek drożdżowy z porzeczkami
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
4 dag drożdży
15 dag cukru
10 dag masła
4 żółtka
sól
Inne:
0,5 kg porzeczek
3 żółtka
12 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
tłuszcz i mąka do formy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy
Forma potrawy: Ciasta
2 łyżki masła
1,5 szklanki posiekanych porów
1 duża dojrzała gruszka
1,5 łyżeczki cukru
8-10 dag startego żółtego sera
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól
pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15 dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
15 dag margaryny
5 dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1 kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
Wegetariański gulasz amerykański
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki ketchupu
łyżeczka cukru
pół szklanki wody
szklanka świeżej lub konserwowej kukurydzy
szklanka zielonego groszku
sól, pieprz
4 ziemniaki
dynia lub kabaczek
20 dag żółtego sera
szklanka mleka