MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Sałatka z fasoli

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

430 g białej fasoli konserwowej
430 g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30 ml oliwy z oliwek
30 g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225 g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
świeże pieczywo

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Avocado w kremie krewetkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

25 dag mrożonych krewetek
60 dag piersi z kurczaka
cytryna
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz biały
4-5 łyżek majonezu
1 owoc avocado
20 dag wędzonego łososia w plasterkach

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Szparagi po maltańsku

Forma potrawy: Dania główne

wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Wieprzowina duszona z fasolą

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg wieprzowiny
0,5 kg fasoli
250 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
125 ml oleju
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Galaretka z avocado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

2 avocado
100 ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80 ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz

Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sałatka z żółtych kurżetek z czosnkiem i miętą

Forma potrawy: Sałatki

750 g małych kurżetek (okrągłych cukinii)
250 ml octu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limony
24 listki mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli morskiej
sól, pieprz

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Zapiekanka z dyni i czerwonej fasoli

Forma potrawy: Zapiekane

300 g pokrojonego w plastry miąższu dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 g czerwonej fasoli z puszki (osączonej)
50 g bułki tartej
1 pęczek pietruszki
50 g oliwy

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis