MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Zrazy staropolskie koronne

Forma potrawy: Dania główne

70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól

Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól

Do podania:
kasza

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos Tajski z orzeszków ziemnych

Forma potrawy: Sosy

4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
200 ml mleka kokosowego
chili w proszku
sól
pieprz

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Deser jabłeczno-malinowy

Forma potrawy: Desery

350g mrożonych cząstek jabłek
225g mrożonych malin
50g brunatnego cukru
50g płatków kukurydzianych
50g orzechów laskowych posiekanych
50g stopionego masła lub margaryny

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Drobne pierniki

Forma potrawy: Ciasta

1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Potrawka urodzinowa

Forma potrawy: Dania główne

boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sałatka włoska

Forma potrawy: Sałatki

czosnek w proszku
olej
pół kapusty pekińskiej
ocet
oliwa
pieprz czarny
sól
bazylia suszona

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Kurczak z oliwkami i papryką po grecku

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
4 czerwone papryki
25 dag czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250 ml czerwonego wina
375 ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sałatka z młodych kartofli

Forma potrawy: Sałatki

50 dag młodych kartofli
10 dag karczochów z puszki
15 małych cebulek marynowanych
10 korniszonów
10 rzodkiewek
5 zielonych oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania
 
Sos majonezowo-cytrynowy:
10 dag majonezu
3 łyżki soku cytrynowego
pół łyżeczki startej skorki cytrynowej
ząbek czosnku
łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis