Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz
Forma potrawy: Desery
1 szklanka gęstych powideł śliwkowych
4 białka
10 łyżek śliwowicy (100ml.)
12 biszkoptów
Do przybrania:
po 4 śliwki z jasną i ciemną skórką (np.mirabelki i węgierki)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
20 dag papryki
15 dag cebuli
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 kalafior (60 dag)
5 dag rodzynek
5 dag orzeszków ziemnych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól
pieprz
Forma potrawy: Sosy
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Wielkanocny sos chrzanowy na zimno
Forma potrawy: Sosy
150 ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier
Forma potrawy: Desery
1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki
Pizza kalabryjska z pomidorami i tuńczykiem
Ciasto:
350 g mąki
20 g drożdzy
2 łyżki smalcu
220 ml letniej wody
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
600 g pomidorów
200 g tuńczyka w oliwie
50 g anchois
50 g zielonych oliwek faszerowanych
1 jajo
1 szalotka
3 łyżki oliwy