cojemy.pl > Makarony, mąki, kasze, zboża > Przepisy na potrawy > Strona numer 19

Przepisy z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli
Przepisy z jęczmieniem Przepisy z kaszą "kus kus" Przepisy z kaszą Przepisy z kaszą gryczaną Przepisy z kaszą jaglaną Przepisy z kaszą jęczmienną Przepisy z kaszą kukurydzianą Przepisy z kaszą manną Przepisy z makaronem Przepisy z mąką krupczatką Przepisy z mąką kukurydzianą Przepisy z mąką owsianą Przepisy z mąką pszenną (zwykłą) Przepisy z mąką tortową Przepisy z mąką ziemniaczaną Przepisy z pszenicą Przepisy z płatkami kukurydzianymi Przepisy z płatkami owsianymi

Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża

Makaron zapiekany z truskawkami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja, Danie główne
Ciasto:
20-25dag mąki
2 jajka
sól
2dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2dag bułki tartej
Nadzienie:
70dag truskawek
5-10dag cukru
8dag masła lub margaryny
5dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
» zobacz przepis

Pierś kurczaka z ryżem lub makaronem

Forma potrawy: Danie główne
2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
mała puszka grzybów w wodzie
pół szklanki słodkiej śmietanki
dużo pieprzu
ugotowany makaron lub ryż
» zobacz przepis

Sałatka selerowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1kg selerów
200g mąki
300g oliwy
200g bułki tartej
5 jaj
300g cebuli
Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20g soli
20g cukru
» zobacz przepis

Kotlety z sera żółtego

Forma potrawy: Danie główne
40dag twardego sera żółtego typu gouda
5 łyżek pszennej mąki razowej
1 łyżka otrąb owsianych
3 jajka
1/3 szklanki kefiru
6-7 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka łagodnego curry
olej do smażenia
sos sojowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Do podania:
surówki,
ziemniaki
» zobacz przepis

Pasta ze szpinakiem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
1kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
» zobacz przepis

Tartaletki z łososiem

Forma potrawy: Danie rybne, Ciasto
Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
200g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100ml mleka
125g gęstej śmietany
150g szpinaku
1 łyżka masła
35ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu
» zobacz przepis

Sałatka ze schabem i melonem

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
25dag makaronu w kokardki
3-4 marchewki
20dag melona
główka sałaty
10dag wędzonego schabu
2 łyżki pestek dyni
15dag jogurtu
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
» zobacz przepis

Słone paluszki z kminkiem

Forma potrawy: Ciasto, Przekąska lub przystawka
40dag (2 szklanki) mąki
10dag margaryny
2dag drożdży
1 jajo
mleko
2dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis

Strucla z dżemem

Forma potrawy: Ciasto
60dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5dag drożdży
10dag (5 łyżek) cukru
8dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10dag marmolady
30dag dżemu, tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Sernik z rosą

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25 dkg mąki
10 dkg cukru (kryształ)
10 dkg margaryny
2 żółtka i 1 jajko całe (białko zostawić do sera)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1kg sera (śmietankowego)
2 budynie śmietankowe
125ml oleju (pół szklanki)
1 szklanka cukru (do sera)
1 szklanka cukru (na koniec do ubicia wszystkich białek)
2 jajka całe + 4 żółtka (białka do ubicia)
2,5 szklanki mleka
» zobacz przepis

Użądlenie pszczoły

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
50g masła
20g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny
Warstwa wierzchnia:
100g masła
125g miodu
200g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki
Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30g cukru
150g masła
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
150g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350g grzybów lub 300g mięsa wieprzowego
80g cebuli
60g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20g mąki
150g śmietany
zielenina
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.