Przepisy z grzybami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono grzyby 
  
  
    
      
      
      
      
      
        30dag grzybów solonych lub marynowanych 
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
15dag korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
łyżka siekanego koperku
łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        80dag grzybów 
3dag tłuszczu
5dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6dag sera tylżyckiego
2dag masła
2dag tartej bułki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        prawdziwki 
lub rydze 
lub podgrzybki 
lub zielonki 
lub gąski szare 
lub maślaki (bez skórki) 
lub kurki 
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg zdrowych, jędrnych grzybów 
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        75dag grzybów 
25dag papryki
15dag pomidorów
10dag cebuli
5dag słoniny lub oleju
sól, pieprz
zielenina
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 jajka
1 plaster szynki
2-3 grzybki mogą być pieczarki 
łyżka zielonego szczypiorku
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.) 
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        15dag grzybów suszonych (lub 50dag świeżych) 
5dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        5kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki) 
20 łyżek soli
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody
sól
 
Farsz:
150g suszonych grzybów lub 1kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki) 
50g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag grzybów 
10dag czerstwej bułki
5dag cebuli
2 jajka
8dag oleju
10dag bułki tartej
sól, pieprz
zielenina
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg kabaczków lub cukinii
150g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350g grzybów lub 300g mięsa wieprzowego 
80g cebuli
60g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20g mąki
150g śmietany
zielenina