MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Rydze z patelni

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

1 kg rydzów
100 g masła
sól
może też być: śmietana

Do podania z:
chlebem
lub grzankami

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Rydze po katalońsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

600 g boczniaków
6 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Suflety z kurkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

300 g kurek
2 łyżki masła
sól, zmielony czarny pieprz
2 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
5 łyżek startego żółtego sera
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
masło do wysmarowania foremek
liście sałaty do dekoracji

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Grzyby z pasztetem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

12 dużych grzybów np. pieczarek, kozaków lub prawdziwków
sok z 1 cytryny
350g pasztetu

Do przybrania:
ćwiartku plastrów pomarańczy
pomidory pokrojone na cząstki
gałązki zielonej pietruszki

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Mus z grzybów

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

30 g suszonych borowików
300 g pieczarek
100 ml śmietanki kremowej
300 ml wywaru mięsnego
15 g żelatyny
80 ml madery (rodzaj wina)
1 duża cebula
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz

Do przybrania:
100 g kurek lub smardzów

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Pieczarki z orzechami

Forma potrawy: Dania główne

500 g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125 ml śmietany
250 ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia

Do podania:
ryż

potrawa z grzybów » zobacz przepis