Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Forma potrawy: Dania główne
4 cukinie
20 dag mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
5 dag tartego, żółtego sera
2 jaja
olej, sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
Forma potrawy: Dania główne
40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
Forma potrawy: Zupy
50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne
2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4 kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia
Forma potrawy: Dania rybne
1 kg węgorza
80 ml śmietany
20 dag selera
2 dag masła
tłuszcz
2 dag mąki
1 szklanka rosołu
20 dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg węgorza
tłuszcz
10 dag cebuli
150 ml śmietany
2 dag mąki
20 dag pieczarek
sól, pieprz
sok z cytryny
zielenina
Rogaliki zapiekane z serem camembert
Forma potrawy: Zapiekane
4 rogaliki francuskie
25 g masła
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
4 pieczarki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200g sera camembert
pieprz
sól