Forma potrawy: Przetwory
1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Przetwory
5 kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
150 g suszonych grzybów lub 1 kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50 g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
Grzyby duszone zapiekane z kartoflami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
400 g swieżych prawdziwków lub maślaków
300 g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50 ml oliwy
40 g masła
100 ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz
Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg kabaczków lub cukinii
150 g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350 g grzybów lub 300 g mięsa wieprzowego
80 g cebuli
60 g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20 g mąki
150 g śmietany
zielenina
Ragout z borowików, kurek i fasolki
Forma potrawy: Dania główne
200 g kurek
500 g borowików
150 g bekonu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
400 g białej fasolki z konserwy
biały pieprz mielony
sól do smaku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
Forma potrawy: Sałatki
10 dag pieczarek
cebula
jabłko
główka sałaty
sól, pieprz
1/2 szklanki oliwy
4 łyżki octu
2 łyżki wody
2 łyżeczki gęstej śmietany
2 łyżki zieleniny