MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Zrazy z grzybami i śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

 
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany

1 łyżka masła
2 łyżki mąki

sól, pieprz
 

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Lasagna z sosem bolońskim i grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

30 dag gotowego makaronu lasagna
25 dag pieczarek
10 dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz

Sos boloński:
25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Pierś z kurczaka pod kołderką

Forma potrawy: Dania główne

pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Ryż flamingo

Forma potrawy: Dania główne

1,5 szklanki ryżu
3 szklanki wrzącej wody
40 dag posiekanych pieczarek
0,5 szklanki posiekanej cebuli
0,25 szklanki posiekanego selera
0,5 szklanki startej marchewki
6 łyżek oliwy lub oleju
0,5 szklanki ketchupu
0,5 szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Ryż z szynką i pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie - dla tych co lubią)
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól, pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Ragoût z jarzyn

Forma potrawy: Dania główne

20 dag kartofli
20 dag marchewki
20 dag pieczarek
2 cebule
20 dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Tuńczyk z cydrem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1,5 kg swieżego tuńczyka
75 g margaryny
500 ml cydru
4 łyżki śmietany
300 g pieczarek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tartej bułki
sól

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Jajka po bakońsku

Forma potrawy: Dania główne

12 jajek
200 g ryżu
350 g pieczarek
2 cebule
2 zielone papryki
1 mały pomidor
120 g masła
300 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
1 łyżeczka papryki mielonej
sól, kminek

Dania główne z grzybów » zobacz przepis