MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Sałata faszerowana po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15 dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Ryż po staropolsku

Forma potrawy: Dania główne


25 dag ryżu
1/2 litra wywaru z drobiu
10 dag suszonych śliwek
8 dag grzybów suszonych
100 ml śmietany
żółtko
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Makaron z sosem grzybowym

Forma potrawy: Dania główne

10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Kołduny (pierogi) ze śledziem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

 
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 135 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
300 g filetów śledziowych
40 g suszonych grzybów
1 łyżka tartej bułki
1 duża cebula
40 g masła
1 jajo
sól, pieprz
 

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Filety z dorsza zapiekane z serem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Ryba z kasztanami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania

Marynata:
50 ml wódki
4 łyżki sosu sojowego

Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Makaron z piersiami kurczaka i jarzynami

Forma potrawy: Dania główne

200 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250 g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150 g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia

Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Karp po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
10 dag porów
10 dag pieczarek
5 dag masła
sok z cytryny
10 g cukru
3 dag mąki pszennej
75 ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina

Dania główne z grzybów » zobacz przepis