MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Pieczarki z orzechami

Forma potrawy: Dania główne

500 g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125 ml śmietany
250 ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia

Do podania:
ryż

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Kurki duszone

Forma potrawy: Dania główne

1 kg kurek
1 cebula
100 g masła
125 ml rosołu lub wody
125 ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki pureé

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Omlet z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

30 dag pieczarek
5 dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Makaron po nelsońsku

Forma potrawy: Dania główne

2 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek
20 dag makaronu
2 cebulę (15 dag)
2 łyżki masła
4 jaja
10 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
1 szklanka śmietany
1 ogórek kwaszony (10 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Bigos z pieczarek

Forma potrawy: Dania główne

1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg kiełbasy
1/2 kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól

Do podania:
ryż lub ziemniaki

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Wołowina w imbirze

Forma potrawy: Dania główne

400 g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Gołąbki z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

1 mała główka kapusty
40 dag pieczarek
łyżka oleju
25 dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
0,5 litra rosołu (z kostki)
 
Sos
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki rosołu (z kostki)
2 łyżki oleju
sól
pieprz
 

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Fasolka szparagowa z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

 
30 dag żółtej fasolki szparagowej
15 dag pieczarek
pół łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka sosu sojowego
 

Dania główne z grzybów » zobacz przepis