MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Łosoś z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Filety z łososia na 4 osoby
1/2 kg pieczarek
3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
pieprz
1/2 szklanki białego wina
masło

Do podania:
ryż

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Składniki na 4 porcje:

po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia

Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

200 g kaszy gryczanej
400 ml wrzącej wody
200 g kartofli
200 g pieczarek
200 g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
 
Sos:
200 g jedwabistego tofu
100 g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
 

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Kasza gryczana z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

6 szklanek wrzącej wody
2 szklanki kaszy gryczanej
3 łyżki masła lub oleju
3 posiekane cebule
25 dag posiekanych pieczarek
pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki posiekanego selera
sól, pieprz

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Quiche z kurkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje

 
Ciasto:
20 dag masła
jajko
30 dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
 
Nadzienie:
0,5 kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15 dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
 
Sos:
100 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
 

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów

Forma potrawy: Dania główne

2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 żółtka
8 dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
 
Farsz:
5 dag suszonych grzybków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy

Dania główne z grzybów » zobacz przepis

Groszek cukrowy z ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

Zielony groszek cukrowy lub zwykły
Pieczarki
Cebula dymka
Kiełki sojowe świeże
Poszatkowana odrobina czosnku i imbiru
Olej do smażenia
Wino ryżowe
Szczypiorek
Ryż
 
Sos:
Dwie łyżeczki sosu ostrygowego
Łyżka jasnego sosu sojowego
Pół łyżeczki cukru
Dwie łyżki ciepłej wody
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka mąki kukurydzianej
 

Dania główne z grzybów » zobacz przepis