Forma potrawy: Ciasta
Na 12 porcji:
3 puszki (po 425 ml) moreli
18 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
3 jajka
15 dag gęstej kwaśnej śmietany
40 dag mąki
1 proszek do pieczenia
5 dag konfitury morelowej
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania formy
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100 g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
Krem:
3 żółtka
50 g cukru
70 g masła
3 białka
50 g cukru
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
Ciasteczka z dynią i orzechami
Forma potrawy: Ciasta
100 g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 laska wanilii
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina sproszkowanego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
100 g rodzynek
Do dekoracji:
1 żółtko
połówki orzechów włoskich
Tort czekoladowy z brzoskwiniami
Forma potrawy: Ciasta
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol - wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 15 porcji (poduszeczek):
1 puszka (314 ml) mandarynek
20 dag masy marcepanowej
25 dag cukru pudru
2 jajka
3 dag marmolady pomarańczowej
5 łyżek soku pomarańczowego
1 łyżeczka śmietanki kremówki
35 dag mąki
1 proszek do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
15 dag chudego twarogu
8 dag cukru
1 cukier waniliowy
Forma potrawy: Ciasta
2 łyżki masła
1,5 szklanki posiekanych porów
1 duża dojrzała gruszka
1,5 łyżeczki cukru
8-10 dag startego żółtego sera
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól
pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel
Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego