MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z gruszkami

Składnik gruszki został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Gruszki z orzechami w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1 kg gruszek
25 dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5 dag orzechów włoskich
2,5 dag rodzynek
sól
 
Niekoniecznie:
bita śmietana
 

Ciasta z gruszek » zobacz przepis

Gruszki w cieście

Forma potrawy: Ciasta

6 gruszek
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka masła

Ciasto:
250 g mąki
175 g masła
1 jajo
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki mleka
sól

Ciasta z gruszek » zobacz przepis

Placek gruszkowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól

Syrop:
150 g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon

Inne:
1 kg gruszek
cukier puder do posypania placka

Ciasta z gruszek » zobacz przepis

Piegus z gruszką

Forma potrawy: Ciasta

2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
6 jajek
3/4 szklanki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 esencja migdałowa
40 dag gruszek z syropu

Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki

Ciasta z gruszek » zobacz przepis

Jabłkowo-gruszkowe ciasto

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku

Ciasta z gruszek » zobacz przepis

Deser turecki z gruszek

Forma potrawy: Ciasta, Desery

4 gruszki
3 jaja
50 g cukru
50 g mąki
50 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel

Ciasta z gruszek » zobacz przepis

Murzynek z gruszkami

Forma potrawy: Ciasta

2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gruszki surowe lub z kompotu

Ciasta z gruszek » zobacz przepis

Tarta gruszkowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany

Na wierzch:
250 g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500 g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu

Ciasta z gruszek » zobacz przepis