Forma potrawy: Ciasta
5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku
Placek drożdżowy z morelami i kremem
Forma potrawy: Ciasta
Na ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
40 g drożdży
150 g cukru
100 g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
Na krem:
4 jaja
100 g cukru
250 ml śmietanki 30%
wanilia
Inne:
0,7 kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
Forma potrawy: Ciasta
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki swieżego oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
trochę soli
2 szklanki startych marchewek
1/2 szklanki startych orzechów lub bakalii
Forma potrawy: Ciasta
60 dag (3 szklanki) mąki
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100 dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
Syrop:
150 g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon
Inne:
1 kg gruszek
cukier puder do posypania placka
Forma potrawy: Ciasta
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
skórka starta z cytryny
tłuszcz do smarowania blachy
750 g brzoskwiń
sok z 1 cytryny
125 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
125 ml bitej śmietany
Forma potrawy: Ciasta
1,5 kg śliwek węgierek
75 dag śliwek mirabelek
25 dag masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów