MENU
ZWIŃ MENU
Składnik maliny i jeżyny został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Muffiny z malinami

Forma potrawy: Ciasta

 
200 g margaryny
210 g cukru
2 jajka
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
 
Nadzienie:
400 ml malin (objętościowo)
1 łyżka mąki
1 łyżka cynamonu
 
Kruszonka:
60 g mąki
4 łyżki cukru
50 g margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
 

Ciasta z malin lub jeżyn » zobacz przepis

Tarta z twarożkiem i jeżynami

Forma potrawy: Ciasta

500 g swieżych jeżyn lub malin
200 g twarożku homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru.

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajo
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Polewa:
3 łyżki domowej galaretki z porzeczek
1 łyżka koniaku

Ciasta z malin lub jeżyn » zobacz przepis

Sernik truskawkowy lub malinowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
połowa cytryny
30 dag biszkoptów

Ciasta z malin lub jeżyn » zobacz przepis

Sernik malinowy na zimno

Forma potrawy: Ciasta

50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów

Ciasta z malin lub jeżyn » zobacz przepis

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
5 jaj
25 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13 dag margaryny
15 dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25 dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia

Ciasta z malin lub jeżyn » zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20 dag (niepełna szklanka) cukru
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy

Masa:
50 dag masła lub margaryny
6 jaj
40 dag (1 2/3 szklanki) cukru
25 dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej

Do dekoracji/podania:
15 dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz

Ciasta z malin lub jeżyn » zobacz przepis

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
3 jajka
8 dag cukru
8 dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 dag posiekanych pistacji

Krem:
30 dag jeżyn (mogą być mrożone)
25 dag twarogu śmietankowego
25 dag mleka skondensowanego
12 dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30 dag winogron
galaretka winogronowa

Ciasta z malin lub jeżyn » zobacz przepis

Strudel z nadzieniem migdałowym

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
350 g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
 
Nadzienie:
300 g migdałów
300 ml mleka
180 g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka

Ciasta z malin lub jeżyn » zobacz przepis