MENU
ZWIŃ MENU

Tarta truskawkowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól

Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa

Ciasta » zobacz przepis

Mazurek biszkoptowy z suszonymi śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
5 jaj
15 dag (8 łyżek) cukru
10 dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej
2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4 dag margaryny
15 dag suszonych śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy

Lukier:
1 białko
10 dag (5 łyżek) cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy

Ciasta » zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20 dag (niepełna szklanka) cukru
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy

Masa:
50 dag masła lub margaryny
6 jaj
40 dag (1 2/3 szklanki) cukru
25 dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej

Do dekoracji/podania:
15 dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz

Ciasta » zobacz przepis

Szarlotka ze śmietaną

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10 dag margaryny
4 żółtka
25 dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej

Ciasta » zobacz przepis

Racuchy z owocami

Forma potrawy: Ciasta

3 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
30 dkg mąki
2 jajka
otarta skórka z cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Owoce np.:
wiśnie kandyzowane
rodzynki
jabłka
jagody
gruszki
banany

Ciasta » zobacz przepis

Pierniczki miodowe z polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

Pierniczki:
15 dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia

Polewa:
200 g czekolady
200 ml śmietanki

Ciasta » zobacz przepis

Pomarańczowe płatki

Forma potrawy: Ciasta, Desery

200g cukru pudru
100g migdałowych płatków
50g mąki
pomarańcza
100g masła

Do podania (opcjonalnie):
szampan

Ciasta » zobacz przepis

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn

Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów

Inne:
masło i mąka do formy

Ciasta » zobacz przepis