MENU
ZWIŃ MENU

Ciasto rabarbarowo-kokosowe

Forma potrawy: Ciasta

 
Ciasto:
50 dkg mąki
1 margaryna
15 dkg cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
8 łyżek kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta (na blachę)
 
Nadzienie rabarbarowe:
1 kg rabarbaru
3 łyżki wody
30 dkg cukru
 
Nadzienie kokosowe:
20 dkg kokosu
4 białka
15 dkg masła
1 szkl. cukru
 
Masa bezowa:
4 białka
6 łyżek cukru pudru
 

Ciasta » zobacz przepis

Ciasto z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Ciasta

 
2 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 szkl. kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
masa kokosowa:
 
1/2 kostki tłuszczu (12,5 dag)
1/2 szkl. cukru
8 łyżek wiórków kokosowych
 
 

Ciasta » zobacz przepis

Eklery

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto ptysiowe:
200 g mąki
100 g masła
5 jaj
250 ml wody
sól

Krem:
120 ml śmietanki 30%
2 żółtka
120 g masła
50 g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50 ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej

Ciasta » zobacz przepis

Kruche ciasteczka z płatków jaglanych

Forma potrawy: Ciasta

150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku

Ciasta » zobacz przepis

Ciasto z czereśniami

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2 dag masła
3 jajka
6 dag mąki
20 ml mleka
cukier puder
sól

Ciasta » zobacz przepis

Tort z jabłek

Forma potrawy: Ciasta

8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania

Ciasta » zobacz przepis

Placek ze śliwkami (nr 2)

Forma potrawy: Ciasta

1 kg śliwek
38 dag mąki
18 dag masła lub margaryny
13 dag cukru
2 jajka
4 żółtka
1 pojemnik (15 dag) gęstej kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
starta skórka z 2 cytryn
szczypta soli

Ciasta » zobacz przepis

Truskawki smażone w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy

Ciasta » zobacz przepis