MENU
ZWIŃ MENU

Sernik brzoskwiniowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła (25 dkg)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek



Masa serowa:
1/2 kg dobrego, niekwaśnego twarogu
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła (12,5 dkg)



Ponad to:
puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasta » zobacz przepis

Karpatka

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
 
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu

Ciasta » zobacz przepis

Drobne pierniki

Forma potrawy: Ciasta

1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia

Ciasta » zobacz przepis

Sękacz

Forma potrawy: Ciasta

40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru

Ciasta » zobacz przepis

Tort kasztanowy

Forma potrawy: Ciasta

8 żółtek, piana z 8 białek
0,5 kg ugotowanych kasztanów jadalnych
0,5 szklanki mielonych migdałów
25 dag cukru
wanilia

Ciasta » zobacz przepis

Bananowiec z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta

biszkopt z 4 jajek
1 kg bananów
kostka masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń

Ciasta » zobacz przepis

Biszkopt ze śmietaną i galaretką

Forma potrawy: Ciasta

7 jaj
28 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26 dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%

Ciasta » zobacz przepis

Jabłecznik pyszny

Forma potrawy: Ciasta

40 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
4 jaja
20 dag cukru pudru
maly proszek do pieczenia
70 dag oczyszczonych jablek
cukier waniliowy

Ciasta » zobacz przepis