Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150 g cukru pudru
100 g migdałów
Forma potrawy: Ciasta
5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku
Forma potrawy: Ciasta
75 dag mąki
0,5 kg dyni obranej i oczyszczonej
25 dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny
1 olejek zapachowy
10 dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
250 g mąki
250 g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
250 g grubo mielonych orzechów włoskich
250 g cukru pudru
4 białka
Forma potrawy: Ciasta
25 dag ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 dag margaryny
2 jajka
15 dag cukru
cukier waniliowy
sól
zapach cytrynowy do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
40 dag truskawek
1 szklanka śmietany
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220 g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100 g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu
Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne
Ciasto:
25 dag mąki
125 ml mleka
3 dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35 dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10 dag słoniny
1 średnia cebula
4 dag masła
2 łyżki rosołu
4 dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2 dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka