MENU
ZWIŃ MENU

Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 5 min.

Składniki

4 pomidory
15 dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz

Przyrządzanie

Pomidory umyć, odkroić wierzchy, wydrążyć, posolić i odwrócić do góry dnem, by wyciekł sok. Miąższ przetrzeć. Dodać masło i cebulę, następnie podsmażyć.
 
Dodać ryż, rodzynki, migdały, szafran, cukier, sól, pieprz. Wymieszać.
 
Napełnić pomidory farszem, zapiekać przez 20 min. w temp. 180 st. C.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pomidory faszerowane po rzymsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

10 pomidorów
Ryż
Natka zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Pomidory i papryki nadziewane ryżem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

4 zielone papryki
4 duże pomidory
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
200 g brązowego ryżu
25 g rodzynków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
400 ml wrzącej wody
200 ml soku pomidorowego
sól, pieprz

Zupa pomidorowa

Forma potrawy: Zupy

1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka

Sałatka z jaj nadziewanych po bosforsku

Forma potrawy: Sałatki, Śniadania

2 szklanki startego żółtego sera
6 jaj ugotowanych na twardo
sól, pieprz
półtorej łyżeczki musztardy
łyżeczka startego chrzanu
szklanka sosu jogurtowego
2 łyżki posiekanych korniszonów
łyżeczka maku
2 pomidory
listki sałaty