MENU
ZWIŃ MENU

Piernik z budyniem jabłecznym

Formy potrawy: Ciasta, Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)

Przyrządzanie

Piernik pokroić na 8-12 rónych kawałków i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

Pokryć je folią aluminiową i umieścić w pierkaniku o temepraturze 220°C i ogrzewać przez 15 minut.

Tymczasem imbir i wiśnie pokroić w plastry i pozostawić do dekoracji.

Do rondelka wrzucić jabłka, dodać rum i cukier i przez 5-10 minut ogrzewać ostrożnie, często mieszając, aż jabłka zmiękną.

Utrzymać gorące na małym ogniu.

Piernik odkryć i na wierzchu staranni ułożyć jabłka.

Pozostałym sokiem z pieczenia polać piernik, aby był wilgotny.

Udekorować imbirem i wiśniami, podawać ze śmietanką lub sosem custard.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25 dag masła
dwa żółtka
10 dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10 dag orzechów włoskich lub laskowych

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn

Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów

Inne:
masło i mąka do formy

Ciastka z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
20 dag mąki
5 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag cukru pudru
15 dag masła
żółtko z jajka

Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5 dag cukru
40 dag jasnych i ciemnych winogron

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasta

Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20 dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25 dag wyłuskanych orzechów