MENU
ZWIŃ MENU

Papryka w zalewie z pomidorami

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

kg papryki
25 dag cebuli
40 dag pomidorów - twardych ale dojrzałych
3 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
czosnek
 

Przyrządzanie

 
Paprykę umyć, obgotować w całości i po wyjęćiu z wrzątku niezwłocznie włożyć do zimnej wody.
 
Po ostygnięciu papryki wyciąć nasiona, pokroić na cinkie cząstki.
 
Cebulę obrać, pokorić w krążku, paski lub inaczej jak się lubi i obgotować,
 
Pomidory pokroić w krążki.
 
Zagotować wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
 
Rozlać zalewę do 1/3 wysokości słoików i układać warstwami paprykę, cebulę, pomidory wraz z obranym czosnkiem.
 
Pasteryzować przez 25 minut.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka makaronowa z sosem paprykowym

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje


50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy

Parówki po dyrektorsku

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

40 dag parówek cienkich
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka

Sałatka pieczarkowa z brokułami

Forma potrawy: Sałatki

1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz

Filety z kurczaka z pomidorami

Forma potrawy: Dania główne

5 listków laurowych
4 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
4 filety z kurczaka
70 dag pomidorów
1 cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
200 ml rosołu
4 plastry cytryny

Do podania:
ryż ugotowany na sypko