Papryka w zalewie z pomidorami

Składniki potrawy

kg papryki
25dag cebuli
40dag pomidorów - twardych ale dojrzałych
3 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
czosnek

Przyrządzanie

Paprykę umyć, obgotować w całości i po wyjęćiu z wrzątku niezwłocznie włożyć do zimnej wody.
 
Po ostygnięciu papryki wyciąć nasiona, pokroić na cinkie cząstki.
 
Cebulę obrać, pokorić w krążku, paski lub inaczej jak się lubi i obgotować,
 
Pomidory pokroić w krążki.
 
Zagotować wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
 
Rozlać zalewę do 1/3 wysokości słoików i układać warstwami paprykę, cebulę, pomidory wraz z obranym czosnkiem.
 
Pasteryzować przez 25 minut.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl