MENU
ZWIŃ MENU

Mintaj z sosem włoskim

Formy potrawy: Sosy, Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 35 min.

Składniki

Sos:
15 dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5 dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20 g świeżego imbiru

Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40 g tłuszczu do smażenia

Przyrządzanie

Na początek należy zanurzyć we wrzątku pomidory, obrać je ze skórki i pokroić w kostkę.

Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć i podobnie pokroić w kostkę.

Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku.

Smażyć w gorącym tłuszczu do osiągnięcia złotego koloru (na każdą stronę 2-3 minuty). Odstawić w ciepłe miejsce.

Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory przyprawy.

Dusić 20 minut na małym ogniu.

Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią aluminiową (lub pergaminem), papier zdjąć i utarty imbir delikatnie zeskrobać nożem.

Dodać do sosu. Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru, następnie polać nim rybę.

Filety mintaja można zastąpić filetami z kurczaka.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Zupa neapolitańska

Forma potrawy: Zupy

1250 ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10 dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
 
Do podania
15 dag ugotowanego makaronu

Ryba po baskijsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

3/4 kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy

Dorsz lub mintaj korzenny

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

1 kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa