Forma potrawy: Dania główne
1 kg wołowiny bez kości
1 kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6 dag masła
3 dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu
Forma potrawy: Śniadania
4 jajka
5 ugotowanych ziemniaków
łyżka ketchupu
5 dag słoniny
2 łyżki mleka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
pól kilograma ziemniaków
150 g wędzonej słoniny lub boczku
2 cebule
4 jaja
4 łyżki mleka
pęczek pietruszki lub koperku
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili
Forma potrawy: Zapiekane, Inne potrawy
główka kapusty białej lub włoskiej
6 średniej wielkości ziemniaków
olej
2 cebule
bułka
pół szklanki mleka
2 jajka
3-4 łyżki śmietany
ser żółty
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
30 dag śledzi wędzonych
1 kg ziemniaków
2 cebule
5 dag żółtego sera typu cheddar
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
pieprz
sól
Forma potrawy: Dania główne
450g mielonego mięsa jagnięcego
1 cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
50g świerzego imbiru, posiekanego
sól
1 łyżka proszku curry
świeżo zmielony pieprz naturalny
225g mrożonego groszku
500g młodych ziemniaczków z puszki, odsączonych
Do przybrania:
liście kolendry lub pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków