Zobacz wszystkie przepisy z ziemniakami
Forma potrawy: Sałatki
50 dag młodych kartofli
10 dag karczochów z puszki
15 małych cebulek marynowanych
10 korniszonów
10 rzodkiewek
5 zielonych oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania
Sos majonezowo-cytrynowy:
10 dag majonezu
3 łyżki soku cytrynowego
pół łyżeczki startej skorki cytrynowej
ząbek czosnku
łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
kg ziemniaków
20 dag kiełbasy czosnkowej
10 dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka ziemniaczana z kiełkami soi
Forma potrawy: Sałatki
40 dag ziemniaków
1 czerwona cebula (10 dag)
25 dag kiełków soi
1/2 łyżeczki kminku
sól
Sos:
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mleka skondensowanego
6 łyżek jogurtu naturalnego
Forma potrawy: Sałatki
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,25 kg ugotowanej fasolki
4-6 ugotowanych marchewek
10 dag ugotowanej drobnej białej fasoli
szklanka ugotowanego zielonego groszku
2 łyżki octu
2 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
2-4 łyżki posiekanych kwaszonych ogórków
1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie
3-4 łyżki posiekanej zieleniny
2-3 jaja na twardo
1,5 szklanki majonezu
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Forma potrawy: Sałatki
2 duże ziemniaki
2 kiszone ogórki
2 łyżki groszku
1 cebula
4 filety śledziowe
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
sól, pieprz
Do podania:
chleb razowy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
30 dag grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
15 dag korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
łyżka siekanego koperku
łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
Forma potrawy: Sałatki
200 g filetów śledziowych w zalewie octowej
100 g konserwowych buraków
100 g ogórków konserwowych
2 ziemniaki ugotowane ze skórką (150 g)
2 jabłka
1 mała cebula
50 g majonezu (np. Kieleckiego)
4 łyżki jogurtu
koperek do przybrania