Marmolada dyniowa z pomarańczami
Forma potrawy: Przetwory
800 g dyni
6 pomarańcz
300 g cukru żelującego
5 łyżek Amaretto lub Grand Marnier
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg dyni
1 kg cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
1 kieliszek araku lub wódki
Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
2 jaja
pół szklanki mleka
2 łyżki oleju
6 pomidorów
2 łyżki oleju (ponownie)
mąka
bułka tarta
masło
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
225g ryżu
sól
skórka otarta z 2 cytryn
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
przepołowione plasterki cytryny
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Kolacje
opakowanie filetów rybnych
sól, pieprz
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
łyżka zieleniny