MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Parówki w kabaczku

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

1 kabaczek (ok. 1 kg)
6-8 parówek (30-40 dag)
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
1 cebula (10 dag)
5 łyżek oleju
1/2 szklanki ketchupu
15 dag tartego żółtego sera

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Omlet serowy ze szparagami

Forma potrawy: Śniadania

1 kg szparagów
50 g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzezucha
sól
1/2 łyżeczki cukru

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Sałatka z żółtych kurżetek z czosnkiem i miętą

Forma potrawy: Sałatki

750 g małych kurżetek (okrągłych cukinii)
250 ml octu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limony
24 listki mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli morskiej
sól, pieprz

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Zupa dyniowa z prus wschodnich

Forma potrawy: Zupy

500 g dyni
3/4 litra mleka
40 g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50 g ryżu
sól
1 żółtko

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Dynia na mleku

Forma potrawy: Dania główne

850 g dyni
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
3 płaskie łyżki mąki
5–6 łyżek śmietany
1 łyżka koperku
sól, cukier

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Dynia z ryżem i rodzynkami

Forma potrawy: Desery

500 g dyni
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki mleka
2–3 łyżki cukru
100 g masła
70 g rodzynek, sól

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Deser z dyni

Forma potrawy: Desery

1 dynia (ok. 1,5 kg)
70 g ryżu
2 łyżki masła
200 g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40 g rodzynek
70 g śliwek suszonych
30 g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Cukinia z kaparami i miętą

Forma potrawy: Sałatki

500 g cukinii
kilkanaście listków świeżej mięty
słoiczek marynowanych kaparów
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

potrawa z warzyw » zobacz przepis