Forma potrawy: Dania główne
2 duże cebule
3 czerwone papryki
3 żółte papryki
2 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
Forma potrawy: Zupy
50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kabaczki lub cukinie zapiekane w sosie
Forma potrawy: Dania główne
od 1 do 1,5kg kabaczków lub cukinii
sól
cukier
1 szkl. rosołu (może być z kostki)
pół szklanki śmietany
czubata łyżka mąki
15 dag ostrego startego sera żółtego
2 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
pieprz
curry
czerwona sproszkowana papryka
oliwa
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
40-50 dag baraniny z mostka
125 ml octu 3%
25 dag długoziarnistego ryżu
500 ml rosołu
12 dag sklarowanego masła
300 ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
Forma potrawy: Dania główne
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
Ragout z borowików, kurek i fasolki
Forma potrawy: Dania główne
200 g kurek
500 g borowików
150 g bekonu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
400 g białej fasolki z konserwy
biały pieprz mielony
sól do smaku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
500 g makaronu spaghetti
100 g tuńczyka w oliwie
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
drobno posiekana skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
półtorej szklanki ryżu
3 szklanki mleka
kostka rosołu
3 łyżki tłuszczu
sól
cebula
15-20 dag wątroby
2 jajka
2 łyżki utartego żółtego sera
2 łyżki tartej bułki
łyżka posiekanej zielonej pietruszki