cojemy.pl > Słodycze > Czekolada > Przepisy na potrawy > Strona numer 3

Przepisy z czekoladą


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami
Biszkopt, biszkopty Budyń Czekolada Galaretka Herbatniki Krakersy Lody (każdy rodzaj) Marcepan Marmolada Paluszki Piernik Wafle
Ciasta z czekoladą Dania główne z czekoladą Desery z czekoladą Drinki i koktajle alkoholowe z czekoladą Koktajle bezalkoholowe z czekoladą Kolacje z czekoladą Napoje z czekoladą Przekąski lub przystawki z czekoladą Zupy z czekoladą Śniadania z czekoladą

Kolorem zielonym zaznaczono czekolada

Krem deserowy z twarogu

Forma potrawy: Deser
0,4 litra mleka
6dag cukru pudru do żółtek
3dag cukru pudru do budyniu
2dag czekolady w proszku
20dag sera twarogowego
paczka budyniu waniliowego
5dag masła
3 jaja
» zobacz przepis

Tiramisu

Forma potrawy: Deser
4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady
» zobacz przepis

Zimny koktajl

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
25dag lodów czekoladowych
3 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki rumu
Do przybrania
owoce świeże lub z puszki
wiśnie koktajlowe
listki melisy, mięty lub szałwi
» zobacz przepis

Tort bezowy

Forma potrawy: Deser
40dag bezów
2 szklanki słodkiej śmietanki (18 proc.)
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1/4 cytryny
1 puszka ananasa
2 pomarańcze
6 mandarynek
1 kiwi
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
» zobacz przepis

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasto
Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25dag wyłuskanych orzechów
» zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek
Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych
» zobacz przepis

Twarogowo-brzoskwiniowy deser

Forma potrawy: Deser
20dag twarogu trzykrotnie mielonego
4 połówki brzoskwiń świeżych lub z syropu/puszki
2 łyżki miodu
4 łyżki smietanki 18-procentowej
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki likieru jajecznego Advocaat
» zobacz przepis

Eklery

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto ptysiowe:
200g mąki
100g masła
5 jaj
250ml wody
sól
Krem:
120ml śmietanki 30%
2 żółtka
120g masła
50g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
» zobacz przepis

Pierniki korzenne z polewą miętową

Forma potrawy: Ciasto
35dag mąki pszennej
35dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego
» zobacz przepis

Lekki domowy sernik z polewą

Forma potrawy: Ciasto
kg trzykrotnie mielonego białego sera
szklanka cukru
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
zapach waniliowy
sól
opakowanie biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Ptasie mleczko waniliowe

Forma potrawy: Deser
kostka naturalnego masła
3/4 szklanki cukru
2 paczki cukru waniliowego
żelatyna (2 małe torebeczki)
4 jajka
4 łyżki ciemnego kakao
 
Dodatki:
czekolada
galaretka owocowa
» zobacz przepis

Mus z moreli i czereśni

Forma potrawy: Deser
500g moreli
200g czereśni
100g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.