Forma potrawy: Ciasta
40 dag czarnych jagód
15 dag cukru
2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
50 dag mąki krupczatki
25 dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól
Masa serowa:
40 dag tłustego twarogu
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1 torebka cukru waniliowego
40 dag czarnych jagód
15 dag cukru
2 łyżki cukru pudru
Forma potrawy: Dania główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
Forma potrawy: Sosy
5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne
250 g krewetek
500 g małży
250 g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500 g ryżu
375 ml oleju
sól, pieprz
Forma potrawy: Śniadania
6 papryk
2 cebule
4 łyżki oliwy lub oleju
5 sparzonych i obranych pomidorów
roztarty ząbek czosnku
sól, pieprz
10 jaj
pół szklanki gęstej śmietany
4 łyżki masła
drobne grzanki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80 g gęstego majonezu
1 pęczek koperku
Sos majonezowy:
120 g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
30 dag pieczarek
5 dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej
sól
cukier
pieprz