MENU
ZWIŃ MENU
Składnik sól kuchenna został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Sałatka włoska z kalafiora

Forma potrawy: Sałatki

 
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5 dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Przekładaniec ryżowo-mięsny

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane


1,5 szklanki ryżu
3 kostki bulionowe
2 szklanki wody
1 łyżka tłuszczu
0,5 kg mięsa mielonego
sól, pieprz
0,5 kg pomidorów

potrawa z soli » zobacz przepis

Wołowina z papryką

Forma potrawy: Dania główne

 
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
 
 
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
 
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Forma potrawy: Sałatki

2 duże ziemniaki
2 kiszone ogórki
2 łyżki groszku
1 cebula
4 filety śledziowe
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
sól, pieprz
 
 
Do podania:
chleb razowy
 
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Zupa grochowa

Forma potrawy: Zupy

 
30 - 40 dag grochu
25 dag włoszczyzny
15 dag boczku wędzonego
1 - 0,5 litra wody
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 dag mąki
majeranek
1-2 ząbki czosnku
sól
 
Do podania:
grzanki
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Sos wiosenny na wielkanoc

Forma potrawy: Sosy

 
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Zrazy z grzybami i śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

 
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany

1 łyżka masła
2 łyżki mąki

sól, pieprz
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Sos chilli-imbirowy

Forma potrawy: Sosy

 
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
 

potrawa z soli » zobacz przepis