MENU
ZWIŃ MENU
Składnik sól kuchenna został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Tatar z awokado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

owoc awokado
2 pomidory
1 duży ogórek
dużo cebuli :)
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Dynia po mazursku

Forma potrawy: Dania główne

 
0,5 kg ziemniaków
1 kg dyni żółtej
szklanka mleka
8 dag słoniny
sól
cukier
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Sałatka wielobarwna

Forma potrawy: Sałatki


1 główka sałaty
2 cykorie
3 łodygi selera naciowego
100 g buraka
100 g małych pieczarek
2 jaja na twardo
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli
natka pietruszki do przybrania
 
Polewa:
1 łyżeczka musztardy
25 ml octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz

potrawa z soli » zobacz przepis

Suflet z kaszą manną

Forma potrawy: Śniadania

 
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Ryż zapiekany z winogronami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

 
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
 
Do podania:
sos beszamelowy
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Chutnej wielowarzywny

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

15 dag pomidora
15 dag czerwonej papryki
10 dag marchwi
10 dag selera
10 dag kalafiora
10 dag brokułu
10 dag cebuli
10 dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Keczup domowy Aliny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

2 kg pomidorów
25 dag cebuli
0,5 kg jabłek
0,5 kg razem: pietruszki, marchwi, selera
25 dag cukru
50 g musztardy
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku
2-3 ziarna pieprzu i goździków
 

potrawa z soli » zobacz przepis

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Dania główne

 
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
 

potrawa z soli » zobacz przepis