Forma potrawy: Zupy
0,5 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5 kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina
Sałatka z groszku i mandarynek
Forma potrawy: Sałatki
20 dag zielonego groszku lub groszku konserwowego z puszki
6 mandarynek
4 plastry szynki
4 łyżki majonezu
cukier
sól
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
2 ziemniaki
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1,5 szklanki kostek marchwi
1,5 szklanki zielonego groszku
4-5 jaj
sól, pieprz
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
olej
Do podania:
ogórek konserwowy
Zrazy zawijane w sosie grzybowym
Forma potrawy: Dania główne
90 dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20 dag boczku
3 dag suszonych grzybów
7 dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150 ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Ciasto półkruche:
400 g mąki
200 g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
Farsz:
300 g pieczonego kurczaka
100 g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25 ml białego wina
sól, pieprz, estragon
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz do smażenia
2 dag mąki
2 dag masła
8 dag bułki tartej
2 jaja
sól
pieprz
ogórki
gotowane ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
30 dag makaronu (kolanka, rurki, nitki)
25 dag mięsa pieczonego lub duszonego
1 kostka przyprawy do zup
5 dag cebuli
4 dag tłuszczu
sól
pieprz
2 dag tłuszczu do posmarowania formy
2 dag tartej bułki
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra