Forma potrawy: Sałatki
10 dag pieczarek
cebula
jabłko
główka sałaty
sól, pieprz
1/2 szklanki oliwy
4 łyżki octu
2 łyżki wody
2 łyżeczki gęstej śmietany
2 łyżki zieleniny
Fasolka szparagowa z pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag żółtej fasolki szparagowej
15 dag pieczarek
pół łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka sosu sojowego
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 135 ml letniej wody
sól
Farsz:
300 g filetów śledziowych
40 g suszonych grzybów
1 łyżka tartej bułki
1 duża cebula
40 g masła
1 jajo
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
główka czosnku
100 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
40-50 dag baraniny z mostka
125 ml octu 3%
25 dag długoziarnistego ryżu
500 ml rosołu
12 dag sklarowanego masła
300 ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15 dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kurczak
30 dag tłustej wieprzowiny
30 dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300 ml śmietany
1 jajo
40 dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100 ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz