1 szklanka oleju
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 duże lub 3 małe żółtka jajek
1 zielona nieduża cebula
1 łyżka kaparów
1 ogórek marynowany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Wielkanocny sos chrzanowy na zimno
Forma potrawy: Sosy
150 ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier
Forma potrawy: Sosy
200 ml majonezu
50 ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól
pieprz
Forma potrawy: Przetwory
ogórki
na 10 litrów wody, 40 dag soli + 10 dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu
Forma potrawy: Dania główne
225g ryżu
sól
skórka otarta z 2 cytryn
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
przepołowione plasterki cytryny
Forma potrawy: Sałatki
1 kurczak wędzony (ok. 80 dag)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa w plastrach
3 łodygi selera naciowego
1 jabłko
5 łyżek majonezu
1 strąk czerwonej papryki
cukier
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
60 dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
35 dag gotowego makaronu lasagna
20 dag sera salami w plasterkach
5 jajek
5 dag startego sera typu cheddar
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
sól
pieprz
Sos beszamelowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól
Sos mięsno-pomidorowy
40 dag mielonego mięsa wołowego
50 dag pomidorów
1 cebula
10 dag selera
1 marchew
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku