Forma potrawy: Dania główne
1 kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
Forma potrawy: Desery
400 g ugotowanych i obranych ze skórek kasztanów jadalnych
100 g masła
6 jaj (rozdzielonych)
50 g tartej bułki
50 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
sól
Forma potrawy: Dania główne
180 g pędow z bambusa
8 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
350 ml wody z gotowania grzybów
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta
40 dag (2 szklanki) mąki
10 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajo
mleko
2 dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy
Forma potrawy: Zupy
1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200 ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
Kabaczki lub cukinie nadziewane
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg kabaczków lub cukinii
400 g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50 g tłuszczu
150 g śmietany lub sos z 40 g tłuszczu
30 g mąki
30 g koncentratu pomidorowego
sól, cukier
Forma potrawy: Dania główne
450 g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego