Forma potrawy: Ciasta
4 żółtka
100 g cukru
50 g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100 g zmielonych orzechów
200 g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
4 białka
szczypta soli
Ciasteczka z dynią i orzechami
Forma potrawy: Ciasta
100 g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 laska wanilii
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina sproszkowanego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
100 g rodzynek
Do dekoracji:
1 żółtko
połówki orzechów włoskich
Forma potrawy: Desery
450 g miąższu dyni
700 ml mleka
140 g cukru
20 ml likieru (Amarena) lub syropu klonowego
1/2 laski wanilii
2 jaja
Do podania:
sos waniliowy
Forma potrawy: Desery
1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania
Forma potrawy: Desery
2 łyżeczki mielonej kawy ziarnistej
1/2 szklanki wrzącej wody
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
1/2 szklanki śmietanki
Forma potrawy: Desery
5 jaj
5 łyżek cukru
8 dag migdałów
1 tabliczka czekolady
2-3 łyżki tartej bułki
1 kieliszek wytrawnego wina
5 dag rodzynek
cynamon
Forma potrawy: Ciasta
100 g miąższu dyni pokrajanego w kostkę
1 laska wanilii (miąższ)
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
250 g mąki
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Zupa dyniowa z prus wschodnich
Forma potrawy: Zupy
500 g dyni
3/4 litra mleka
40 g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50 g ryżu
sól
1 żółtko