MENU
ZWIŃ MENU
Składnik cukier został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Marmolada dyniowa z pomarańczami

Forma potrawy: Przetwory

800 g dyni
6 pomarańcz
300 g cukru żelującego
5 łyżek Amaretto lub Grand Marnier

potrawa z cukru » zobacz przepis

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon

potrawa z cukru » zobacz przepis

Dynia marynowana 3

Forma potrawy: Przetwory

2 kg dyni
1 kg cukru
2 szklanki wody
1 szklanka octu
kilka kawałeczków cynamonu
kilkanaście goździków

potrawa z cukru » zobacz przepis

Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego

potrawa z cukru » zobacz przepis

Chutney dyniowo-pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

400 g dyni
300 g pomidorów
sól
2 duże cebule pokrojone w talarki
2 ząbki czosnku pokrojone w słupki
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu
1 laska cynamonu
250 ml octu
200 g brązowego cukru

potrawa z cukru » zobacz przepis

Migdałowiec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15 dag orzechów włoskich (posiekanych)

Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania

potrawa z cukru » zobacz przepis

Ambasador

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki mąki krupczatki

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła

potrawa z cukru » zobacz przepis

Trufle z płatków owsianych

Forma potrawy: Ciasta

3 szklanki płatków owsianych
25-50 dag (1/2 szklanki) cukru
4 łyżki kakao
13 dag margaryny
8 łyżek mleka
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
cukier puder do posypania

potrawa z cukru » zobacz przepis